joi, 8 noiembrie 2012

Fotografia digitală – formate uzuale



 Epoca digitală de-a lungul timpului, şi în măsura necesităţii implementării imagistice în utilizarea mediei digitale, a adus îmbunătăţiri standardelor de imagine ori de câte ori a fost nevoie. De la începuturile fotografiei digitale au apărut o sumedenie de standarde şi formate, însă nu voi vorbi, momentan, decât despre cele mai uzuale, şi anume:

JPEG - Joint Photographic Experts Group – un format utilizat deseori în fotografie nu doar de către amatori ci şi de către profesionişti. Fiind utilizat la majoritatea aparatelor foto digitale dar şi în multitudinea editoarelor foto, are aplicaţie în practică nu doar prin uşurinţa prelucrării (hardware sau software), ci şi prin faptul că oferă o calitate a imaginii, bună în raport cu spaţiul de stocare. Dimensiunea maximă fiind de 4294 Megapixeli, adică o rezoluţie de 66635x65535 pixeli, (jpg) – cum mai este folosit în practică oferă posibilitatea unui raport de compresie de 10 :1, însă cu dezavantajul de a pierde din calitatea originală.

RAW – este un standard de imagine deosebit ca şi calitate, uzual cu precădere fotografilor profesionişti. RAW este un format care foloseşte date minime procesate de senzorul de imagine, el mai fiind numit în practică şi « negativ digital », urmând ca printr-un convertor intern al aparatului să fie adus în format « pozitiv » sub forma (.jpeg) sau (.tiff), optime pentru stocare sau prelucrare ulterioară. Din această cauză fiind rar folosit în practică, dar profesioniştii ştiu că ”obrazul subţire cu cheltuială se ţine”.

TIFF - Tagged Image File Format, creat de compania Aldus, actual deţinută de Adobe Systems, este un format de imagine destul de popular printre utilizatorii de programe de machetare / publicare pagini, manipulare foto, şi alte diverse aplicaţii de gen. Deşi din 1992 nu a mai avut update-uri majore, (.TIFF), foloseşte o adâncime de culoare de 32 biţi, fiind limitat la o mărime de 4 Gb, astfel lăsând loc « copilului său » BigTIFF utilizat pe 64 biţi, acesta din urmă având o utilizare limitată în practică.

GIF - Graphics Interchange Format, cunoscut şi îndragit de publicul larg ca (.gif) – «imaginea mişcătoare » , este adus pe lume de CompuServe în 1987, având o largă raspândire şi utilizare în internet. Foloseşte adâncimi de culoare până la 8 biţi / pixel, oferind o paletă de 256 de culori, iar în cazul imaginilor animate paleta fiind aplicată fiecărei imagini – cadru. Este folosit în practică, mai puţin în prelucrarea imaginilor deosebite, dar mai mult în crearea logo-urilor sau a elementelor grafice cu zone solide de culoare.

PNG – (.png) - Portable Network Graphics, folosit prima dată de către grupul de coordonare Internet Engineering la 14 octombrie 1996, mai mult din nevoia de a transfera imagini pe calea internetului mult mai rapid. Oferă o compresie fără pierderi de date, şi acceptă paleta de bază (24 biţi RGB, 32 biţi RGBA) precum şi tonuri de gri sau full-color cu sau fără canal alfa. Nu este conceput pentru o grafică de calitate profesională.

TGA – Truevision TGA sau cunoscut ca TARGA, este un format implementat de Truevision Inc. acum deţinută de Avid Technology, şi este folosit prima dată în grafica digitală pentru sinteza plăcilor video TARGA şi VISTA cu pc-urile IBM. TGA este de fapt şi de drept un acronim al Truevision Advanced Raster Graphics Adapter, şi utilizează rezoluţii atât în standard NTSC cât şi PAL. Formatul poate stoca date de imagine de precizie cu 8, 15, 16, 24, sau 32 biți/pixel.

ICO – este un format de imagine care face referire la iconurile folosite de sistemele de operare ca : Windows 1.0 - 32 × 32 pixeli ca dimensiune color sau monocrom, Windows 3.0, utilizand un support de 256 de culori, iar Win32 introducând 16,7 milioane de culori (Truecolor) până la rezolutii de 256x256 pixeli, ajungând la Windows XP, un icon unic  putea stoca imagini de orice dimensiune de la 1 × 1 pixel până la 256 × 256 pixeli (inclusiv non-pătrați dimensiuni) cu 16, 256, 65535, sau 16,7 milioane de culori.

Ca standarde de fişiere grafice putem vorbi şi despre SVG - Scalable Vector Graphics (.SVG), utilizat în grafica vectorială, statică sau dinamică dezvoltată de World Wide Web Consortium (W3C) din 1999, dar la fel ca şi de multe alte standarde, gen BMP (bitmap image file) – înaintaşul (.png) sau (.gif).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu